Paraffinbad

Om paraffinbad:

Ledvärk i händer och fingrar kan bero på flera saker. Den vanligaste orsaken är artros vilket ger ömma och stela leder där brosket gradvis bryts ner. Artros är en kronisk sjukdom, men smärtan och stelheten kan behandlas bl.a. med paraffinbad och handträning. Ledvärk kan även bero på reumatiska tillstånd och Raynauds-fenomen (s.k. vita fingrar). Även här kan behandling med paraffinbad hjälpa.

Vid behandlingen ökas rörligheten och blodcirkulationen och därmed minskar smärtan.

Behandlingen innebär att du doppar dina händer i behagligt varmt flytande paraffin några gånger, vilket ger några lager av paraffinet. Utanpå paraffinet trär vi en plastpåse och sedan en frottévante. Du sitter sedan i ca 20 minuter tills paraffinet börjar svalna. Lederna och strukturerna i handen är nu mjukare och rörligare. Därefter följer ca 20 minuters sittande hand- och armträning, första gångerna utan motstånd och sedan med motstånd med olika hårdheter på bollar.

För bästa resultatet bör man gå 2 gånger i veckan i 5 veckor. Efter genomgången behandlingsomgång får du ett träningsprogram för att fortsätta att bibehålla rörlighet och styrka.

Behandlingen genomförs i grupp om 4 till 7 personer men kan även genomföras enskilt.